De Ontmoeting

De ontmoeting

Nu de beslissing gemaakt was om een zeiljacht aan te schaffen, begon onze zoektocht naar die ontmoeting waarbij je meteen verliefd bent. Naar één met een binnenboord motor, waar we op kunnen slapen, koken, wat lekker zeilt en het liefst geen opknapper binnen ons budget van 5.000 euro. Moet te doen zijn, dachten wij.

In onze vrije tijd, en niet vrije tijd, waren we alles aan het afspeuren, je kent het wel al die verzamelsites en de één met net wat meer info dan de ander, zoals botentekoop.nl, yachtfocus, marktplaats.nl enz. Ons nadeel en misschien ook weer ons voordeel is dat we beide kritisch zijn maar ook allebei een andere smaak hebben, dus wanneer Jelle met iets aan kwam zetten vond ik het niets en andersom.

neptun 27

Het werd tijd dat we gewoon wat schepen gingen bezichtigen, dus met een aantal verkopers een afspraak gemaakt. Het eerste schip dat we gingen bekijken was een gele Neptune 27, leuk jachje zeker. Had ook weinig eigenaren gehad, zag er op zich goed uit en de motor was nieuw. De prijs was wat boven ons budget en ondanks dat de indeling mij wel aansprak was ons enthousiasme niet heel erg groot. Nee, dit was niet de ontmoeting waar we op gehoopt hadden.

We hadden op dat moment nog een afspraak staan om een Bavaria 770 en een Beneteau First 25 te bezichtigen. Beide schepen kwamen uit 1981 en de Beneteau was een koopje, maar daar moest nog veel aan gebeuren en ook de Bavaria had wat love, tender and care nodig. Op het zeilers forum hadden we wat advies gevraagd over deze twee schepen en hoe andere hier over dachten, wij zijn tenslotte geen ervaringsdeskundige. Er waren verschillende meningen die ons erg geholpen hebben in onze zoektocht. Belangrijkste tip was toch wel dat wanneer je werk ziet er altijd nog meer werk achter schuilt. Dus na de ontmoeting met deze twee schepen ervoor gekozen om nog verder te zoeken.

Uiteindelijk was het Jelle die op het zeilers forum een topic tegen kwam: ‘Koopje v.d Week’ waar hij Elsje tussen zag staan. Op de site van Het Ankerwatersport vonden we de advertentie. Een oranje Solution 1/2 tonner, wedstrijdzeiler, van de eerste eigenaar en voor 6.000 euro. Jelle was meteen verliefd en wilde gaan kijken.

We konden er snel terecht en zijn op een regenachtige dag wezen kijken. De ontmoeting. Ze stond op het drogen helemaal in het zeil ingepakt wat aangaf dat de eigenaar haar met liefde behandelt. Ik was natuurlijk zo slim geweest om mijn hoge hakken aan te doen dus op de boot klimmen was voor mij een hel, zeker met mijn vrees voor hoogtes. Met behulp van Job en Jelle toch de boot op gekomen, het was nogal een gedoe met al die zeilen. Van de buitenkant konden we dan ook niets zien waar ik op dat moment toch wel erg van baalde. Binnen was het erg donker. De reden hiervan was natuurlijk al dat zeil.

De indeling was erg spartaans, een navigatiehoek met schuine tafel aan stuurboord, in het verlengde daarvan twee bedden boven elkaar, de kombuis en het toilet aan bakboord kant en de zithoek wat tevens ook de slaaphut die wat verborgen ligt achter een kleine doorgang. In de punt zit een open hok waar onder een groot anker ligt en daarboven een ruimte met een luik voor de zeilen en fenders. Het achterste gedeelte van het schip heeft een hondenkooi met nog twee bedden. Dit schip heeft een centercockpit.

advertentie

Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik zag, qua indeling was dit totaal niet wat ik in gedachten had, ik vond het veel te donker en te krap, en wanneer ik iets niet leuk vind zal ik er ook eerlijk over zijn. Jelle daar in tegen was meteen verliefd, kon overal doorheen kijken, zag ons al op het IJsselmeer de golven snijden met de halve wind. Ja en dan komt het, wie kan wie overhalen?

Jelle had niet veel tijd nodig, we zaten in de auto onderweg naar huis en bespraken alles nog eens door. De prijs was aantrekkelijk voor het schip dat we ervoor kregen, er was niet veel werk aan te doen, we wilden een jacht om te zeilen en ze is een echte zeiler, de indeling zal niet voor niets zo zijn, de kleur oranje kunnen we veranderen en eigenlijk is er veel wel naar eigen smaak te maken. Is het dan toch liefde op het eerste gezicht?

Je leest het vervolg van De Ontmoeting bij de volgende blog: De Koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *