Durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel?

Mijn titel is misschien een rare vraag want je zou denken dat doet toch iedereen? Je staat tenslotte iedere dag je tanden te poetsen, maar zeg eens eerlijk, durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel? Heb jij genoeg zelfvertrouwen om jezelf recht in de ogen aan te kijken? Schaam jij je nergens voor als het om jezelf gaat? Kun jij recht in je eigen ziel kijken?

Het Proces

Ik heb het er vaak over met vriendinnen. Ik moedig ze altijd aan om het te doen. Ik ken het proces het is heel moeilijk. Als er een leugen op je hart ligt waar je zelf eigenlijk niet mee kan leven, als je je niet fijn voelt in je lichaam, wanneer de woorden van een ander te hard aankwamen en je je emotie niet wilde tonen. Och er zijn zoveel reden om jezelf niet in de spiegel aan te kijken.
Ik heb daar zelf ook gestaan. Vaak zelfs en nog steeds. Ik keek minachtend naar mezelf. Mijn lichaam klopte niet, mijn voorkeur voor seksualiteit was anders dan de meeste, de woorden van andere die maar door mijn hoofd bleven malen, de verlangens naar bepaalde gevoelens, jezelf willen veranderen omdat het niet goed voelt. Maar juist dan moet je naar jezelf blijven kijken. Want hoe verwacht je van een ander dat hij of zij jou recht in de ogen aankijkt als je het zelf niet eens kan?

Toen

Toen ik nog jong was kwam ik bij een psycholoog terecht. Ik kon met mijn ouders niet goed communiceren. Tenslotte weegt het oordeel van je ouders het zwaarst, buiten die van jezelf om, en we hadden al zware tijden gekend daar wilde ik ze niet ook nog eens mee belasten, met een puberende dochter gebeurde dat al genoeg. Daarbij zijn mijn moeder en ik totaal anders en mijn vader woonde drie uur bij mij vandaan.

Hij liet mij inzien dat het leven van mij is

Ik kon tegen vrienden geen nee zeggen. Bang dat ik niet leuk gevonden zou worden. Op mijn werk durfde ik geen nee te zeggen omdat ik weer bang was dat ik mijn werk zou verliezen. Als ik in de spiegel keek vond ik mezelf te dik en als ik verliefd werd op een meisje dacht ik helemaal dat ik buitenaards was. Ik dacht bij mezelf hoe gaat een psycholoog mij helpen? Gelukkig heb ik het toen een kans gegeven. Nooit gaf hij mij een antwoord, maar zorgde ervoor dat ik mijn eigen antwoord vond d.m.v. een wedervraag. Het heeft niet eens lang geduurd. Misschien 5 gesprekken, maar hij liet mij inzien dat het leven van mij is. Ik heb er niet voor gekozen maar kan er wel voor kiezen om er voor mezelf het beste van te maken.

Nu

Inmiddels ben ik 30 jaar en kan ik eerlijk zeggen dat ik barst van de zelfvertrouwen. Niet omdat ik perfect ben, niet omdat ik thuis pas in het plaatje van de maatschappij. Want nee ik ben geen topmodel en nee ik heb geen maatje 32. Maar omdat ik mezelf kan aankijken in de spiegel. Ik kan leven met de kleine leugentjes om eigen bestwil. Met de pukkels die zo af en toe op mijn gezicht naar voren komen, met de littekens en striae en al mijn andere minpunten. Ik ben nu eenmaal geen huisvrouw, ik heb geleerd om te doen wat ik wil, maar doe dit alleen op de momenten waarvan ik denk dat het kan.

Wat heb ik geleerd?

Ik kan mijzelf aankijken in de spiegel omdat ik weet dat wat ik doe dit altijd doe voor mijzelf. Ja ik ben een pleaser en doe graag van alles voor een ander, maar doe dit dan wel omdat ik er een goed gevoel bij krijg.Ik kan mijzelf in de spiegel aankijken omdat ik weet dat het niet uitmaakt wat voor seksualiteit je hebt, als je  zelf maar weet hoe je er mee om moet gaan.Ik kan mijzelf in de spiegel aankijken omdat ik mijn lichaam sexy vind zoals ze eruit ziet, ja zelfs met alle verhalen van de geschiedenis.Ik kan mezelf in de spiegel aankijken omdat ik respect heb voor de mensen die ik lief heb. Niet iedereen hoeft altijd alles van mij te weten, ik zorg wel dat de juiste informatie bij de juiste personen komt. En mocht er een dag komen dat iemand het ergens niet mee eens is, ergens anders over denkt? Dan maakt het niet uit wat hij of zij zullen zeggen als ik mezelf maar in de spiegel in de ogen kan aankijken, want aan het eind van de dag ben ik degene die aan mezelf verantwoording af moet leggen.

Want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven

Dus durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel? Probeer het maar eens. Want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. En wanneer jij van jezelf houd kan een ander dat ook doen. Wees niet bang voor het oordeel van een ander want dat van jezelf weegt altijd het zwaarst.

-x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *